Lyssnar ni på podd?

Något som är allt mer vanligt är så kallade poddar eller podcasting. Det kallas även för poddradio. Enligt Wikipedia så betyder det detta: Ordet "podcasting" är en sammanslagning av pod (ordagrant "frökapsel", men syftande på mediaspelaren Ipod) och engelskans "broadcast" (motsvaras av svenska termen rundradiosändning, ett ord som kan avse såväl en aktivitet – ett verb – som budskapet i det utsända – ett substantiv.)

Grejen med poddar är att man an lyssna på dem, och de handlar om allt möjligt. Det finns bra inredningspoddar, som kan vara bra att lyssna på om man tänkt anlita en lokal målare i Flen för att göra om hemma. Podcast eller poddsändningar är då alltså helt enkelt avsnitt som oftast går ut via ett RSS-flöde. Du kan med olika alternativ prenumerera på dessa flöden för att hela tiden få tillgång till en podcasts senaste avsnitt.

Hitta bra poddar för dig

Det går att hitta och lyssna på poddar på flera bra sätt idag. Att lyssna på Podd är enkelt och går att göra på flera sätt eftersom att podcasting är en öppen teknik. Du väljer själv om du vill lyssna på den i webbläsare direkt på en sajt, i en app för podcasting eller i ett program för podcast i din dator exempelvis Itunes. Det går att hitta olika poddar på Spotify så väl som på olika radiokkanalers hemsida. Sen är det även bara att söka på nätet efter det man är intresserad av för att hitta de poddar som kan vara av intresse. 

23 Dec 2020