Eget vindkraftverk i trädgården

Om du har ett eget vindkraftverk hemma på tomten så kan du få mycket av den el du förbrukar som dessutom är helt grön. Men det finns några saker du måste veta innan du besätmmer dig. Här får du några bra tips på vägen. 

Regler för eget vindkraftverk

Det krävs inget bygglov för att sätta upp ett vindkraftverk på tomten så länge det inte är högre än 20 meter och vingarna inte är större än 3 meter i diameter. Det du däremot måste göra är att göra en bygganmälan. Det kan finnas lokala föreskrifter också så kolla alltid med din kommun och med Länsstyrelsen där du bor. Läs mer om alla regler på boverket. Glöm inte heller att du måste anlita en behörig elektriker för att koppla in ditt kraftverk. Fråga elektriker i Göteborg, eller ditt nätbolag om du har frågor. 

Tänk på att ditt vindkraftverk aldrig får vara längre än
att du kan lägga det ner inom din egen tomtgräns!

Så mycket el kan du räkna med

Givetvis finns det olika förutsättningar beroende på var du bor men uppskattningsvis kan du producera upp till 4000 kWh per år. Detta gäller vid byggande av maximal storlek och med optimal vind. En mer realistisk nivå ligger på cirka 2000 kWh per år. 

Vad kostar det?

Ett exakt pris är omöjligt att säga men räkna med mellan 20 000 kronor upp till 70 000 kronor. Det beror på hur stort kraftverket ska vara. En stor skillnad är också den kostnad för att koppla in ditt kraftverk på elnätet. Ju längre ifrån en anslutningspunkt du bor desto dyrare blir det. 

24 Jun 2023